GŁODNI ODKRYĆ II (PRO)
Na początku maja podczas biwaku po raz drugi w tym roku zajęliśmy się gotowaniem i to gotowaniem potraw z czasów naszych babć i pra pra dziadków. Powodem była realizacja działań w ramach Programowego Ruchu Odkrywców #RuchPro i realizacja zadania #głodniodkryć
Tym razem zajęliśmy się "swojskimi kluskami" z serem i "gołami ze śliwkami" Przepisy znaleźliśmy zarówno na stronach z regionalnymi przepisami jak i u naszych babć, które znały te potrawy jeszcze od swoich rodziców.
Najwięcej trudności sprawiły nam swojskie kluski, które zrobione tylko z kilku najprostszych składników nie zawsze chciały się lepić i nie rozpadać w trakcie gotowania. Po kilku próbach, kluski wychodziły jak z katalogu. Oba dania wyszły dość efektownie a przepisy dołączyliśmy do naszego zestawu dań regionalnych, które robiliśmy zarówno w ramach PRO jak i Odznaki Chorągwianej JODŁA"